Média, divat és népszerűség:

2006-ban a FOX TV „So You Think You Can Dance?” (Úgy gondolod, tudsz táncolni?) című tehetségkutató műsorában egy fiatalember, Benji Schwimmer (23) egy csapásra ismertté, és népszerűvé tette ezt a táncot.

Nem is csoda, hisz olyan, a fiatal nemzedék által könnyen érthető és egy csapásra megkedvelhető mozgásokból kovácsol páros táncot, mint a funky, hip-hop, latin, mindezt swinges, rock’n’roll-os alapokra helyezve. Már láthatók a jelei annak, hogy ez a tánc a salsához hasonló karriert futhat be kis hazánkban is.

A Swing zene és tánc születése óta eltelt már közel száz év. (!) Fénykorát a 30-as 40-es években élte: ez volt a II. Világháború és a győzelem zenéje és tánca, ez volt a Big band-ek kora. Közel félszáz Swing táncfajtát, stílust írtak le azóta, jórészüket ma is művelik ami tükrözi a tánc sokszínűségét, gazdagságát. (Lindy Hop, Jive, Boogie-woogie, Balboa, East- és West Coast Swing stb.)

West Coast (nyugati part):

Amerika (USA) két partvidéke sokban különbözik. Nyugaton az eredetileg afroamerikaiak által táncolt Swing elterjedt a módosabb fehérek között is, akik elegánsabban, lassabb zenére szerettek táncolni. Végül válaszképpen az új zenei formákra egyre jobban elkülönült a két partvidék táncstílusa, így született meg az elnevezés is. A West Coast Swing táncot ma „Kalifornia állami jelképei” között tartják számon.
Kialakulásáról sok elmélet kering, de talán egyik sem annyira megmosolyogtató, mint legnagyobb mestere, Buddy Schwimmer – Benji édesapja – rövid magyarázata: „Egyszer valaki, egy kaliforniai kocsmában, részegen próbált swinget táncolni, reggie-blues zenére, egy latino örömlánnyal.”

Milyen zenére táncolják?

Izlések és pofonok, lehet R&B, disco, Hip-Hop és Blues zenére is táncolni. Mindenki megtalálhatja azt a stílust ami neki tetszik. Ez lehet, gyors de akár lassú zene is.

Íme két profi táncos véleménye (magyar felirattal) erről a táncról.

Zene és tánc:

Kezdetben csak Swing zenére, később a lassabb Blues zenére táncolták, napjaink táncparkettjeit pedig azzal hódította meg, hogy könnyedén adaptálható a mai slágerekre is. Gyakorlatilag bármilyen nem túl gyors, egyenletes, 4/4-es, gyakran cha-cha ritmusú zenére táncolható, lehet az Funky, R&B vagy akár Latin stílusú is. Az új zenék új inspirációt adtak a táncosoknak, akik egyre merészebben alkalmazták más táncok mozgásanyagát, ezzel mint egy visszahozva a páros táncokat a Discoba. Jártasságodat más táncokban bátran használhatod WCS- táncolva.

Verseny, Show, Tanulás közösség és a Bulik:

Egy tánc fejlődését, ismertségét a kiemelkedő táncosok határozzák meg. A bajnokok, filmsztárok, Showmenek (pl. M.Flatley-Ír step), hatásukra kezdünk el táncolni, őket próbáljuk meg utánozni. Viszont, csak akkor terjed el, válik életünk részévé, egy tánc, ha mi az átlagos emberek könnyen elsajátíthatjuk az alapjait. Gyorsan és élvezetesen tudunk megtanulni, saját örömünkre táncolni! A Swing tánc a bulikon született. Szabadon, fix koreográfia nélkül táncolható, olyannyira, hogy a WCS versenyeken az egyik legnépszerűbb kategória az un. „Jack And Jill”.
Nem párok indulnak, hanem a fiúk és a lányok külön neveznek, és sorsolással döntik el, ki kivel táncol.

A táncosok mozgása a tanulás közben nem csak egymáshoz, hanem önmagukhoz képest is spontán összerendeződik. Egy olyan tánc, mely némi alapismeret után, szabadon táncolható bulikon, akár egy ismeretlennel is méltán népszerű, mint a Salsa, vagy a Rock And Roll.

Egy a közösség által összerakott videó ami a fenti kérdésre adhat talán választ..